nieuws

Tangomuziek heeft de groove

,Mijn linkerhand kan een heel orkest dragen”, vertelt pianist Wim Warman. Al jaren is hij verslingert aan tangomuziek. Na zijn opleiding lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium kwam hij bij toeval in contact met de muziekstroming. ,,Ik vervulde mijn alternatieve dienstplicht bij het conservatorium in Rotterdam. Daar deed ik allerlei klusjes. Tijdens mijn werk hoorde ik de muzikanten van de tango afdeling oefenen. Ik was meteen verkocht. Ik maakte er kennis met Leo Vervelde en Carel Kraayenhof, bij wie ik een jaar later in Sexteto Canyengue ging spelen. Dat heb ik 3,5 jaren gedaan”.

Warman legt uit wat hem aanspreekt in de muziek: ,,Vanuit muzikaal perspectief is de muziek vaak eenvoudig. Het is verrassend hoeveel diepgang er in de muziek zit. De muziek kan je echt raken. Tango kan een ‘groove’ hebben. Een mooi stevig ritme dat bijvoorbeeld door de piano of de contrabas gespeeld wordt. Die ‘groove’ kan een impuls zijn voor het lichaam om te bewegen”, vervolgt hij enthousiast. ,,Ik speel die op de piano met mijn linkerhand. Een mooie baspartij die de basis legt waarop de andere muzikanten in kunnen spelen en waarop de dansers kunnen dansen”.

Warman let tijdens zijn spel niet alleen op zijn collega muzikanten. Hij kijkt ook altijd naar de dansvloer: ,,Je kunt zien hoe dansers reageren op de muziek. Als je goed kijkt, kun je zien wat de dansers nodig hebben. Als ik zie dat dansers meer tijd en ruimte in de muziek nodig hebben, dan kan ik met mijn linkerhand het tempo beïnvloeden. Je zou kunnen zeggen dat mijn linkerhand het hele orkest draagt”. Het energetische spel van Warman werkt aanstekelijk voor dansers en muziekliefhebbers.

Al jaren speelt Warman in diverse bezettingen. Tijdens de Tangoclub in Kasteel Maurick speelt hij met het trio TangoZZ & More. Samen met saxofonist Ruud Bergamin en violiste Ruzana Tsymbalova. De muzikanten houden van improviseren. Zo kun je tijdens de Tangoclub dansen op en luisteren naar de bekende tango-klassiekers en naar eigen nummers van het trio. Altijd met een bijzondere ‘twist’. Door de combinatie met een 2-gangendiner is de Tangoclub voor ook voor liefhebbers van muziek en culinaire verwennerij interessant.

Luister alvast naar wat muziek

Reserveer kaarten online