Tangoclub de Marienhof

Tangoclub de Marienhof – Amersfoort

De Mariënhof is een ruim 500  jaar oud klooster met een rijke historie. Wandelend door het monumentale pand proeft u nog de sfeer van vervlogen tijden. Momenteel dient de Mariënhof als unieke vergader,- congres,- en evenementenlocatie. In deze jaren heeft de Mariënhof vele doelen gediend en veel meegemaakt. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van haar geschiedenis.

1479-1547 Celzusteren  Sint Ursela
Toen rond 1450 een nieuwe stadsmuur werd gebouwd in Amersfoort, kwam het terrein van de Mariënhof binnen de stadsmuren te liggen. Op deze plek bouwden de Celzusteren van Sint Ursela in 1478 een klein klooster, de Mariënhof, en enkele jaren daarna een kapel.

1547- 1611 Huisvesting voor de Monniken
In 1547 werden Augustijner monniken uit Soest medebewoners van het klooster. Vier jaar lang woonden de monniken en de Celzusteren samen in het klooster. Daarna sloten de monniken een overeenkomst met de nog zeven overgebleven zusters. De zusters verhuisden en de monniken kregen de volledige beschikking over het klooster aan de Haag.

1611 – 1932 Burgerweeshuis
In 1611 overleed de laatste monnik en werd de Mariënhof door de stedelijke overheid ter beschikking gesteld aan het Burgerweeshuis. Het weeshuis voor burgerwezen was door enkele Amersfoorters opgericht en was voor wezen waarvan de ouders het burgerrecht van Amersfoort hadden. In de Mariënhof werd een lint- en bombazijn weverij ondergebracht, zodat de wezen een ambacht leerden. Het Burgerweeshuis fuseerde in 1804 met het Stadkinderhuis voor wezen en bleef tot 1932 in het klooster. De regentenkamer is nog steeds aanwezig en het weeshuis, als stichting, bestaat nog steeds.

1932 – 1949 Jeugdherberg
Na het Burgerweeshuis is de Mariënhof een periode een jeugdherberg geweest.  Dit was voor een relatief korte periode, want in 1949 werd het klooster grondig gerestaureerd om onderdak te dienen voor de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek.

1949 – 1988 Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek
Na een grondige restauratie van 1949 tot 1951 diende het klooster als locatie voor de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek. De Rijksdienst heeft hier tot 1988, bijna 40 jaar, hun vestiging gehad.

1990 – 1991 Restauratie
In 1990 volgde een nieuwe restauratie voor de Mariënhof. Tussen de klooster en de kerk werd een nieuw deel aangebouwd. In het aangebouwde deel bevinden zich nu onder andere de Tuinkamer en de Spijskamer.

1994 – 2001 Restaurant Jon Sistermans
In 1994 startte de bekende Chef-kok Jon Sistermans met twee restaurants in de Mariënhof. Zowel het restaurant als de Rotisserie van de Mariënhof kregen in die periode een Michelin-ster. Daarmee was De Mariënhof de enige horecagelegenheid in de Benelux dat voor twee bedrijven onder één dak een Michelinster mocht voeren. Tot 2001 verbleef Jon Sistermans in de Mariënhof, daarna sloten de restaurants.

2014 – heden The Attention Group
Vanaf 1 juni 2014 wordt de Mariënhof geëxploiteerd door The Attention Group. De Mariënhof is met haar rijke historie een unieke vergader- congres- en evenementenlocatie. De pandbewaarders, Adriaan Derksen en Pieter Aalbers, zijn trots een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Mariënhof toe te mogen voegen.

Weten wanneer er weer een echte Tangoclub de Mariënhof wordt georganiseerd? Check onze agenda.

Marienhof BuitenMarienhof Rotisserie