nieuws

Tango Extremo: ,,De ontwikkeling houdt de tangomuziek levend”.

Trio Tango Extremo

,,Tangomuziek is al vanaf het ontstaan in ontwikkeling”, legt Tanya Schaap uit. Ze is sinds 2003 de artistiek leider van Tango Extremo. Vandaag de dag kan het orkest worden beschouwd als een van de meest toonaangevende tangoensembles in Nederland. ,,Het is leuk om, met respect voor de geschiedenis, te zoeken naar de vernieuwing in de tango”. In 2009 was Tango Extremo het eerste niet-Argentijnse orkest op het tangofestival van Buenos Aires. Het orkest is vaak te zien in de Nederlandse theaters en concertzalen.

Vol liefde voor de muziek beschrijft ze hoe die haar elke keer raakt: ,,Altijd als ik speel, dan voel ik de sfeer van Buenos Aires. Ik kan de stad ruiken. Het is de melancholie in de muziek die het heel herkenbaar maakt. Je zou kunnen zeggen dat de muziek stinkt zoals die stad kan doen”. Het was liefde op het eerste gezicht. Nog tijdens haar studie klassieke muziek aan het conservatorium kwam ze in aanraking met tango. ,,Ik kreeg een cassettebandje van iemand met daarop de muziek van Sexteto Major”, legt ze uit. ,,De sfeer in die muziek raakte me. Ik had direct het gevoel ‘hier wil ik iets mee’. En dus stapte ik over naar de tango-opleiding”.

Het gevoel van de tangomuziek herkent Schaap ook in andere muziekstijlen. Ze laat zich er door beïnvloeden bij het maken van haar tango arrangementen. ,,Eigenlijk al vanaf het prille begin van de tangomuziek ontwikkelt de muziek zich. En dat is goed, omdat het de overleving van een muziekgenre is”. Doordat de muzikanten van Tango Extremo een verschillende achtergrond hebben en hun ervaring meenemen ontstaat er mooie tango. ,,Natuurlijk spelen we ook de klassiekers. En zo af en toe vinden we een muziekstuk dat prima in de tango past. Zoals bijvoorbeeld ‘L’amour des vieux amants’ van Jacques Brel of ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld. Heel dansbaar en het nummer voelt heel tango”.

Voor Schaap zit de kracht van de tango in de afwisseling. ,,Mooie oude tangomuziek afgewisseld met spannende nieuwere arrangementen”. Tango Extremo speelt een mooie muziekmix voor dansers en muziekliefhebbers. Het orkest laat zich daarbij ook beïnvloeden door wat er op de dansvloer gebeurt: ,,We letten op de dansvloer. Zo kunnen we het speeltempo aanpassen aan de dansers. Het samenspel is ook voor ons heel interessant. Ook dat houdt de muziek levend”.