Quinteto Astor

Hoewel Quinteto ASTOR genoemd is naar Piazzolla, voelt deze groep zich bijzonder in zijn nopjes wanneer er dansers in de buurt zijn. Het kwintet speelt dan ook veel meer dan enkel de muziek van deze legende. In 2002 brengt een zindrende zin voor passionele kamermuziek vijf studenten van het Conservatorium Antwerpen samen. Astor Piazzolla’s tango nuevo blijkt de groep op het lijf geschreven. Quinteto ASTOR is geboren. 

Een jaar later valt het ensemble in de prijzen op het Italiaanse Concorso Internazionale di Citta de Castelfidardo. Het kwintet speelt een hele concertreeks en toert 3 jaar lang met een kindervoorstelling over tango. Quinteto ASTOR besluit een eerste album op te nemen en vraagt de vermaarde Argentijnse bandoneonist Alfredo Marcucci als gastmuzikant. Hij schenkt hen niet enkel een opnamesessie, maar ook de liefde voor uiterst dansbare muziek van tangogrootheden als  Roberto Firpo, Vicente Greco, Osvaldo Pugliese, Mariano Mores en Aníbal Troilo. 

De groep richt zich meer en meer op dans, met zijn eigen interpretatie van de oude meesters. Dat resulteert in de cd ‘Mugre’. Bij gebrek aan versies voor kwintet, maken de muzikanten hun eigen arrangementen. Dit moedigt het ensemble aan om niet enkel te arrangeren, maar ook te componeren. Op het album ‘En Bruselas’ zijn verschillende eigen composities te horen. Met de voorstelling ‘Le coeur est voyageur’ gaat Quinteto ASTOR zelfs nóg verder en maakt het de ultieme fusie tussen de muziek van Jacques Brel en tango. 

Terug naar de dansvloer: origineel, ontroerend en toegankelijk tegelijk laat Quinteto ASTOR die maar al te graag vollopen. Hun interpretatie van de Argentijnse tango en hun energieke eigen composities werken aanstekelijk, zelfs voor wie twee linkerbenen heeft.