De Argentijnse Tango in Nederland

Onze passie voor de Argentijnse Tango steken we niet onder stoelen of banken. Het multi-culturele erfgoed en Nederland hebben al lange tijd een speciale band. De laatste decennia lijkt het er echter op dat dit erfgoed in Nederland aan het uitsterven is. Zorgwekkend en heel erg jammer, vinden wij. Daarom zetten we ons graag in voor het behoud.

Toen de Dutch Tangoweek Foundation in 2013, na een pilot van een aantal jaar, begonnen zag het er slecht uit voor de Argentijnse Tango in Nederland. Wij signaleren in de culturele sector in Nederland vooral een gebrek aan kennis over de muziek- en cultuurstroming. Er worden heel beperkt concerten geprogrammeerd, ondanks de hoge muzikale kwaliteit die nationaal en internationaal beschikbaar is. De dansscholen voor Argentijnse Tango zijn vaak weinig professioneel en er ontbreekt vaak een didactisch plan en vaardigheden.

We zijn ondanks deze ontwikkelingen positief gestemd en hoopvol over de kansen voor Argentijnse Tango in Nederland. De groei van onze Tangoclubs en de start van een meerdaags festival zijn goede signalen. Het is de basis waarop we de komende jaren gaan voortbouwen.

De Dutch Tangoweek Foundation

De stichting Dutch International Tangoweek is in 2014 opgericht. In de eerste fase is gewerkt met de laagdrempelige Tangoclubs, een concept naar analogie van een Jazzclub. Met daarin altijd de beste (international) live muziek als centrum van aandacht. Sinds 2019 is dit ook uitgegroeid naar een meerdaags festival dat ook internationaal veel aandacht trekt.

De Tangoclubs vormen sinds onze start een proeftuin om onze marketing te testen en om een podium te bieden aan onze artiesten. De Tangoclubs vullen het gat dat de kleine (wereldmuziek)podia zoals Rasa (Utrecht) en Willem Twee Toonzaal (Den Boch) door bezuinigingen achterlaten. Ze spelen een belangrijke rol in ons onderscheidend vermogen en bij het ontdekken van actueel Tango-talent.

Naast het bestuur is een raad van advies ingesteld. Deze raad voorziet het bestuur en de zakelijk leider gevraagd en ongevraagd van advies. Leden van de raad van advies worden benoemd voor een periode van een jaar. Hierdoor beschikt de stichting altijd over de kennis die nodig is om de projecten succesvol te maken.

ANBI status en Cultural Gouvernance van de Dutch Tangoweek Foundation

Het bestuur van de Dutch Tangoweek Foundation bestaat uit leden die geen belangen hebben in de wereld van de Argentijnse Tango of de cultuur. Bestuursleden zijn geselecteerd op basis van hun bestuurlijke ervaring en de mogelijkheid om de komende jaren onze complexe processen te begeleiden. Bestuursleden worden niet betaald voor hun werkzaamheden.

Sinds 2009 organiseert de Stichting Dutch International Tangoweek zogenaamde Tangoclubs. Dit zijn evenementen waar, in analogie aan Jazzclubs, live muziek centraal staat. Bij deze concerten is ook een dansvloer beschikbaar zodat liefhebbers van de dans hier ook op hun manier de muziek kunnen beleven. En uiteraard is gewoon kijken, luisteren en genieten ook mogelijk.

Sinds 2019 organiseert de Stichting jaarlijks de Dutch International Tangoweek, het enige meerdaagse evenement in Europa dat zich toelegt op de Argentijnse Tango. Het is een platform waar nationale en internationale artiesten optreden en waar dansers vanuit heel Europa komen om van live muziek te genieten. De Corona-crisis heeft het festival een groei impuls gegeven. Niet alleen kon het festival doorgaan met de geplande line-up, het heeft dat jaar ook een naamsbekendheid opgebouwd in Argentinie door participatie van de nationale media daar.

The Tango is a musical genre that includes dance, music, poetry and singing. (…) Inscription of the element on the Representative List would contribute to visibility of intangible cultural heritage and a deeper understanding of the Tango as a regional expression resulting from the fusion of several cultures.

UNESCO Decision Intergovernemental commitee 4.COM 13.01

Onze inzet voor de bescherming van de Argentijnse Tango in Nederland leidde in 2019 tot een patronage voor ons festival door de Nederlandse Commissie van de Unesco.

Samenstelling bestuur:

  • Voorzitter: Hans Gerritse
  • Penningmeester: Peter Russ
  • Secretaris: Albert van Ool

Artistiek advies:

  • Omar Mollo (AR)
  • Wim Warman (NL)

Teamleden:

  • Zakelijk leider: Frank Perquin
  • Productie leider: Floor Visser
  • Vrijwilligers coördinatie: Myranda van der Spaa
  • Techniek: Willem Borra

Onze algemene voorwaarden zijn gebaseerd op de voorwaarden van de Nederlandse Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en kun je hier nalezen.