nieuws

Onze Artistieke Visie

We nemen het publiek mee op reis. Naar de tijd dat alles nog goed was. De periode die iedereen zich nog wel kan herinneren. Toen de geschiedenis nog kort was en alle kansen nog aan de horizon lagen. Maar zoals de kansen door de tijd voorbij trekken zoals schepen op de Rio de la Plata, zo slingert de tangomuziek door de levens van hen die verzeilden in de havensteden Montevideo en Buenos Aires. De gelukzoekers. Van de arme immigrant uit Italië die niet alleen al zijn geld, maar ook al zijn dromen verloor, tot de Ninos Bien, de kakkers uit de rijke wijken. Van de dames van plezier die de onbereikbare liefde voor menig man bleken te zijn omdat zij hun hart verloren aan een ieder die er voor kon betalen. Allen vluchtten in de tango om even in de armen van de ander te versmelten. Al hun verhalen, muziekstijlen en emoties vloeide samen in een muziek- en dansstroming.

De Tango is in Nederland niet de muziek van de grote namen en de expressieve feestelijkheid. Alle energie van de tango zit in zijn ingetogenheid. De heimwee die iedereen kan voelen en waarin het soms heerlijk zwijmelen is. Het past in onze artistieke visie waarin we klein en ingetogen willen beginnen en in concentrische cirkels in meerdere jaren kunnen groeien uiting kunnen geven aan de dramatische wendingen in de muziek. We zijn een platform voor artiesten uit binnen en buitenland die vaak al jaren professioneel met hun vak bezig zijn en soms een beetje blijven steken in de marge van de gangbare festivals. Die, net als de Argentijnen in de barrios, zich soms vergeten en miskent voelen.

We willen onze bezoekers raken met de schoonheid van deze bijzondere muziekstroming die in Nederland ondergewaardeerd is. Hen een moment van kippenvel geven. Of misschien wel zo’n traan zoals Maxima die ervoer tijdens Adios Nonino van Piazzolla. We willen de ruimte geven aan de breedheid van de muzikale stroming. Zoals Carel Kraayenhof het verwoordde: ,,Tango zit in mensen. In hun hart en ziel. Het is een authentieke kracht die het verdient om gerespecteerd te worden”. Tango raakt aan de diepste gevoelens van mensen. Aan de angst om alleen te zijn. Maar zeker ook aan de geborgenheid die mensen samen kunnen voelen. Dat willen we aanspreken met onze programmering.

Voor hen die hun hart volgen en die muziek ten volle omarmen willen wij een dynamisch en groeiend platform zijn. Een platform om hun talenten zichtbaar te maken en verder te ontwikkelen. Om de tango’s te laten horen zoals ze in de havenkroegen van Buenos Aires en Montevideo werden gespeeld. Of de interpretaties daarvan door de huidige generatie muzikanten. En de nieuwe tango’s zoals die in de klassieke traditie op dit moment worden gemaakt. Tango zonder dogma’s en zonder grenzen. Oud en nieuw. Puur of in cross-over met Jazz of klassieke muziek. Of je nu van de muziek geniet in stilte op een stoel of in de warme armen van een volslagen onbekende.

We kiezen een mooie mix door alle tijdsperiodes van de Tango en in de volledige breedheid van het muzikale spectrum. Waarbij we een accent leggen op de innovaties die de tangomuziek heeft gekend en nog steeds kent. Naast de muzikale programmering zijn er een aantal workshops te volgen waarin we mensen laten kennismaken met de muziek. Daarin komt onder andere de invloed van tango op jazz aan de orde. En natuurlijk de tango’s die iedereen kent, maar waarvan niemand weet dat het tango’s zijn.