Tijdens klassieke concerten hoor je ze regelmatig voorbij komen. Composities van Astor Piazzolla. De Argentijn die klassieke muziek en de Argentijnse Tango samenbracht en de stap van de dansvloer naar de concertzaal maakte. Dit jaar zou hij 100 jaar geworden zijn. Een goede reden om ook in het programma van de Dutch International Tangoweek aandacht te besteden aan zijn erfgoed.

,,Piazzolla deed wat iedereen voor onmogelijk hield”, legt zakelijk leider Frank Perquin uit. ,,Hij ontwikkelde een eigen stijl waarin aspecten van zijn geboorteland, klassieke muziek en jazz werden gecombineerd. Het bleek een huwelijk van stijlen te zijn die hem wereldwijd bekendheid bracht”. In het festival komt hij dit jaar dus uiteraard voorbij. Daarnaast laat het festival de muziek horen die zijn werk inspireerde en die op zijn werk is geinspireerd. En, uniek in Nederland, ook de geimproviseerde tangomuziek heeft een plek op het festival.

,,Nog dagelijks vertolken wereldwijd professionele muzikanten de Argentijnse Tango. Tijdens dit festival laten we horen waar Piazzolla zijn inspiratie vandaan haalde”, vervolgt Perquin. ,,En we laten zien hoe de huidige generatie artiesten zich laat inspireren door Piazzolla”. Het festival biedt een brede muzikale programmering om naar te luisteren of om op te dansen. ,,De dans is in Argentijnse Tango een belangrijke manier om de muziek te beleven. Maar er zijn er gelukkig meer. We zorgen ook voor een mooi glas wijn en lekker eten”.

Het festival brengt de wereld van de traditionele danszalen, die milonga’s genoemd worden, samen met de wereld van de concert- en theaterzalen. ,,Een deel van onze optreden is opgezet zoals in concertzalen. Een ander deel in de vorm van een Tangoclub. In analogie naar een Jazzclub kun je daar livemuziek zien en horen en is er een dansvloer beschikbaar voor wie dat wil”. De Dutch International Tangoweek wordt dit jaar georganiseerd op 21 en 22 augustus in Het Muntgebouw in Utrecht. 

Recommended Articles