nieuws

Martin de Ruiter: De Rauwe Bandoneon

Martin de Ruiter

,,De bandoneon is een rauw en direct instrument”, vertelt Martin de Ruiter als hij begint over zijn liefde voor de tangomuziek. ,,Tijdens het spelen leent het instrument zich heel goed om al je gevoel en emotie in te leggen”. Sinds 1992 speelt hij tangomuziek. Eerst in ‘Che Tango’ en later in zijn eigen kwartet ‘El Conjunto’ en op dit moment in ‘Capital Tango’. Hij studeerde accordeon aan het conservatorium.,,Je zou de accordeon kunnen typeren als een beschaaft instrument met een wat omfloerste klank”, legt hij het verschil uit. ,,Bij een bandoneon moet je harder werken. Het instrument is rauwer en eerlijker. Dat maakt het mogelijk om alles wat je bij de muziek voelt ook hoorbaar te maken”.

Voor Martin is de tango een levende muzieksoort. ,,Net als in de dans heb je ook in de muziek verschillende stromingen. Ik geloof erin dat de tangomuziek een levende muzieksoort is. Het is mooi om de originele werken te horen, maar ik leef niet in Argentinië en niet in 1930”. Het zijn crossovers met andere muziekstijlen die hem kunnen inspireren. Als voorbeeld noemt hij Julian Peralta en zijn orkest Astillero. Die kwam recent met een cd met nieuwe tangowerken voor Orquest Tipica. ,,Nieuwe muziek met de karakteristieken van tango. De muziek kenmerkt zich door een onderliggend ritme dat als basis voor de muziek geldt. Daarop kun je dan improviseren”. Zelf schreef Martin de Ruiter onlangs nieuwe muziek voor de dansvoorstelling MinoTauroTango, op teksten van Juan Carlos Tajes. De CD van deze muziek, uitgevoerd door Quinteto Capital Tango verschijnt rond de jaarwisseling.

Tijdens Tangoclub Kasteel Maurick spelen Martin en Kay ‘a la parilla’. Ze gebruiken bekende tangomuziek en vullen die op basis van improvisatie in. ,,Met Kay heb ik op het podium een connectie die ons in staat stelt om te spelen zoals het op dat moment voelt. Een nummer is dus nooit hetzelfde. Daardoor wordt het ook mogelijk om ook met het publiek te spelen. Die interactie met de dansers geeft een extra dimensie aan de muziek. Een belangrijk deel van de emotie van de tango wordt geuit door middel van de dans. En natuurlijk door het bekendste instrument van de muziek: de bandoneon”.