Geschiedenis

Nederland heeft een rijke tangogeschiedenis en was een van de eerste landen in Europa met een Argentijns Tango festival. Van 1998 tot 2013 vond in Amsterdam Tangomagia plaats. Dit festival was ooit beroemd vanwege de ‘maestro’s’ en muzikanten die de festival bezochten. Maar tijden veranderen. Ervaren dansers kunnen bij elke week ergens in Europa een tango-marathon dansen en milonga’s verschijnen in elke stad. Dat is goed nieuws. Het bewijst dat de Argentijnse Tango leeft in Nederland. Tegelijk betekent het een verschraling van het tango-landschap.

20150104_RemkeSpijkers_56
Kasteel de Haar – www.remkespijkers.com

Eind 2014 was de eerste editie van de Tangoweek. Toen nog kleinschalig. Met een Tangoclub in de Beurs van Berlage in Amsterdam en een Tangoclub in het koetshuis van Kasteel de Haar.

De Dutch International Tangoweek heeft als doel om de tango bijzonder te maken. Om te inspireren. En om de Tangowereld open te zetten voor een breder publiek. Muziekliefhebbers en dansers. Naast evenementen voor dansers, wil de Tangoweek organisatie de schoonheid van de Tango laten zien. In dans, muziek en kunst. In al zijn verschijningsvormen. Met een onafhankelijke organisatie die bereid is om met iedereen te praten die een bijdrage aan de tango in Nederland wil leveren.

De Tangoclub is de vorm waarin dansers en bezoekers samen kunnen genieten van de mooiste tangomuziek. Een heerlijk diner, geserveerd aan tafel en voor dansers een veilige dansvloer. Het is een vorm waarin de beide publieksgroepen harmonieus samenkomen. De Stichting Dutch International Tangoweek is de enige aanbieder in Nederland van Tangoclubs in deze bijzondere vorm.

In het eerste boekjaar van de Stichting verdubbelde het aantal evenementen dat in partnerschap met regionale organisatoren en scholen werd georganiseerd. Het aantal bezoekers groeide van 250 naar bijna 1000. Door de samenwerking kon de stichting in vier regio’s (financiële) steun bieden aan de regionale tangoscene.

Het aantal tangoclubs groeide in de jaren daarna opnieuw, waarbij  de focus vooral op kwaliteit van de events lag. Er werden 2 nieuwe locaties en 2 nieuwe regio’s aan de lijst toegevoegd. De omzet van die evenementen groeien met 19% en het aantal geïnteresseerden groeide met maar liefst 47%. Daarmee bereikt de Dutch Tangoweek Foundation ongeveer 5% van de tangodansers in Nederland. Naast de steun aan de diverse regio’s sponsorde de stichting dit jaar voor het eerst de tour van een Argentijns orkest.

Inmiddels kan de Dutch Tangoweek Foundation zich specialist noemen op het gebied van Argentijnse Tangomuziek en beschikt over het grootste netwerk van tangoliefhebbers in Nederland. En nog elke dag sluiten zich nieuwe mensen aan die de passie ontdekken.