fbpx
Dutch International Tangoweek

De Moed om te Vertrekken

"Reis mee met de landverhuizers en ontdek hun verhaal"

Bio en bezetting

Ruim honderd jaar geleden zochten miljoenen Europeanen hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata. Zij gingen het avontuur tegemoet en reisden naar een onbekende bestemming, op zoek naar een beter bestaan. De confrontatie met de aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek- en dansvorm op: de Tango.

 

Met eigen vertalingen van oude en nieuwe Argentijnse tangoliederen én met eigen composities nemen Kees Scholten, Margreet Markerink en Emmy Storms u mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes, bordelen en naar de ziel van mensen die de moed hebben om te vertrekken. Voel de heimwee naar dat wat achtergelaten wordt. Vurig en passioneel, maar ook met humor gebracht. Verhalen over iIllusies, avontuur, liefde, mislukkingen en frustratie.

 

Zij wonnen met dit programma in 2018 het 10e Utrechts Kleinkunstfestival.

 

Bezetting:

  • Zang/spel - Kees Scholten
  • Piano - Margreet Markerink
  • Viool – Emmy Storms
  • Vertalingen en verhaal  - Kees Scholten
  • Muziek - Margreet Markerink, Anibal Troilo, Edgardo Donato, Astor Piazzolla

 

Kees Scholten
Kees Scholten (1958) studeerde in 1984 af aan de Maastrichtse Toneelacademie. Hij speelde bij verschillende toneelgezelschappen zoals Scholengroep Centrum (ten tijde van Maria Goos), Art&Pro van Frans Strijards en Els inc. rond regisseur Arie de Mol. Eind jaren '80 kwam Kees Scholten in contact met Jef Hofmeister en richtte met hem het Volksoperahuis op, waar hij sindsdien zowel artistiek leider, acteur, zanger als regisseur is. Scholten is ook werkzaam als regisseur van o.a. de al tien jaar lopende Buurtsoap de Wasserette, grote community art voorstellingen zoals bijvoorbeeld De Vloek op Scheveningen. Af en toe duikt hij als acteur op in films en tv-series. Zijn liefde voor de tango -zowel de dans als de muziek- bracht hem ertoe zich te storten op zingbare Nederlandse vertalingen.

Margreet Markerink
Na een klassieke studie aan het conservatorium specialiseerde Margreet zich in het componeren, arrangeren en uitvoeren van Argentijnse Tangomuziek onder supervisie van de welbekende pianist/componist Gustavo Beytelmann en bandoneonist/pianist Carel Kraayenhof op het Rotterdams Conservatorium. De Argentijnse tangomuziek is haar grootste inspiratie geworden. Ruim 10 jaar heeft Margreet met Tango Dorado met veel plezier in binnen- en buitenland opgetreden. Momenteel speelt ze veel met Tangata, maar ook het Haags Chamber Orchest en Ensemble Four Seasons. In 2008 won Margreet de nationale CHOCLO compositieprijs voor nieuwe tangodansmuziek met 5 eigen composities. In 2017 verscheen Margreet haar cd Moving Friends met o.a. 12 eigen composities.

Emmy Storms
Emmy Storms (1988) begon met vioolspelen op 5-jarige leeftijd volgens de Suzukimethode bij Stieneke Voorhoeve-Poot. Daarna kreeg ze op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag les van achtereenvolgens Qui van Woerdekom, Koosje van Haeringen en op de Bachelor en Masteropleiding van Jaring Walta. In juni 2012 sloot ze bij Walta ook de (Orkest)Masteropleiding af met een 10 met onderscheiding voor Muzikale Artisticiteit. Emmy heeft meermalen prijzen gewonnen bij o.a het Rabobank Concours, Prinses Christina Concours, de Iordens Viooldagen. In 2011 werd haar de Anton Kersjesprijs toegekend en in 2019 de GrachtenfestivalPrijs. Emmy speelt in Trio Suleika en het Magma Duo. Emmy houdt ook van verschillende soorten volksmuziek, zoals Ierse fiddle, joodse klezmer, tango en zigeunermuziek. Emmy speelt op een viool gemaakt door Willem Bouman, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

Proef de sfeer

.