DJ'snieuws

DJ Mateo el Fino: Ontdek klassieke Tangomuziek in zijn volle breedte

DJ Mateo el Fino,,Tango is een hele brede muziekstroming. Ik had het gevoel dat ik als danser onvoldoende werd bediend door DJ’s. Dat is de aanleiding geweest om mij in de muziek te verdiepen”, begint Tango DJ Mateo el Fino zijn verhaal. De Nederlandse DJ, die in het dagelijks leven Thijs Wientjes heet, raakte als danser gefascineerd door de muziek. ,,Dankzij één van mijn maestro’s deed ik meer en meer kennis op van de orkesten van weleer. Het viel me op dat enkele van die orkesten nooit worden gedraaid op dansavonden”.

Het was het begin van een zoektocht in de fascinerende wereld van de tangomuziek. ,,Dankzij een bijzonder danspaar ontdekte ik steeds meer orkesten. Waarvan er veel nooit aan dansers worden aangeboden”. In zijn stem klinkt de melancholie door. ,,Zelf ben ik een danser die ook houdt van het dansen op de melodie. Op gevoel. De meeste DJ’s gebruiken vooral ritmische orkesten”. Inmiddels beschikt el Fino over een uitgebreide collectie muziek van diverse orkesten. De bekende en ook de minder bekende. Ritmisch en melodisch. Om een vloer op te zwepen of om juist rust te brengen op een dansvloer.

Mateo is een klassieke DJ. En toch is zijn muziekstijl niet hakkerig of schel. ,,Veel klassieke DJ’s focussen zich op een beperkte muziekkeuze die opgenomen is in een tijd dat opname technieken nog niet optimaal waren. Veel van die opnames zijn schel. Door een bredere selectie van muziek te maken is het mogelijk om heel interessant en afwisselend te draaien. Zo blijft het dansen ook spannend en kunnen dansers zich helemaal focussen op je gevoel in de dans”.

De Nederlandse DJ die zijn thuisbasis heeft in Enschede heet eigenlijk Thijs Wientjes. In zijn blog schrijft hij hoe hij aan zijn artiestennaam komt: ,,Hoe leg je aan een Duitser of een Spanjaard uit hoe je Thijs uitspreekt? Via de herkomst van Thijs, Mathijs en Mattheus kom je in het Spaans uit op Mateo”. Het tweede deel van zijn naam is hem aangedragen door een maestro. El Fino, de verfijnde, past erg bij de stijl van de muziek die hij het mooist vind. En het is een ode aan danser Ramon Rivera. Hij had de bijnaam Fino of Finito en was in zijn tijd een danser die het mooie zachte en stylistische dansen in de tango bracht.