DJ'snieuws

DJ El Fresco, balans en afwisseling vormen de basis

DJ El Fresco,,De composities zijn bekend. Het is aan mij om een mooie avond te componeren”. DJ El Fresco, die buiten de tango door het leven gaat als Richard Frisart, vond zijn passie voor tangomuziek enkele jaren geleden. Zijn DJ-talenten zitten al langer in zijn genen. ,,In de jaren tachtig van de vorige eeuw draaide ik al op feestjes”. Snel vult hij lachend aan: ,,Geen tango, hoor!”.

El Fresco heeft een duidelijke visie op de manier waarop een mooie muzikale avond ingevuld moet worden. ,,Afwisseling en balans zijn de kernbegrippen. Het is de kunst om de energie in de zaal aan te voelen en die te beïnvloeden. Als het druk en onrustig is, kun je met de muziekkeuze de concentratie op de vloer terugbrengen. En daartegenover staat dat je soms de muziek kunt gebruiken om weer wat energie in de avond te brengen”.

Tijdens een avond kijkt El Fresco naar wat er in de zaal gebeurt. ,,Ik bereid een avond voor, maar de energie van het moment bepaalt de muziekkeuze. Zeker als er ook live-muziek is”. Hij legt uit dat zijn muziekkeuze complementair is. ,,Als een orkest heel energiek speelt, dan gebruik ik de muziek daarna om de rust op de dansvloer terug te brengen”.

In de blokken van drie of vier nummers die voor dansers de opbouw vormen van de avond, komt zijn visie op balans en afwisseling ook terug. ,,Elk blok of tanda heeft een rode draad. Een lijn die de dansers herkennen. Dat vormt de balans. Toch kies ik ervoor om in elke tanda ook een nummer te kiezen dat een klein beetje ‘schuurt’ . De avond mag muzikaal best een beetje spannend zijn”.

In een aantal jaar tijd is El Fresco tot de Nederlandse DJ top gaan behoren. Inmiddels heeft hij ook zijn eerste stappen in het buitenland gezet. En afgelopen jaar heeft hij voor het eerst in Buenos Aires gedraaid. ,,Het is snel gegaan. En het is een eer om zoveel mensen te mogen verwennen met een mooie selectie uit de tangomuziek”.