De Observant – Amersfoort

Sfeervolle geschiedenis

De Observant – van klooster naar tango-festival

Het pand van de Observant kent een rijke, veelkleurige historie. In de vijftiende eeuw bouwde een groep Observanten het klooster. In 1472 kregen de Franciscanen of Minderbroeders het terrein waar nu De Observant staat.  De naam van dit klooster komt van de Observatie, een 15e eeuwse beweging van strenge hervormingsmaatregelen binnen de Franciscaner kloosters.

De Observanten vormden een afsplitsing van de orde der Minderbroeders, een bedelorde die gesticht werd door Franciscus van Assisi. Vanaf 1479 namen de biechtvaders en boetpredikers in het Amersfoortse klooster de regels van armoede en soberheid zo zuiver mogelijk in acht. Die naleving noemt men observeren. Na de ondertekening door Amersfoort van de Unie van Utrecht in 1579, de reformatie verlieten de Observanten/ de monniken het klooster.

In de 19e eeuw werd het complex achtereenvolgens een Artillerie – en Genieschool, een “werkhuis ter wering van de bedelarij” en een brandweerkazerne. In de vorige eeuw werd De Observant vooral als kazerne gebruikt en in deze eeuw zijn er gemeentelijke diensten gehuisvest; van magazijn en brandweerkazerne tot sociale dienst en gemeentearchief. Het kloostergebouw is in april 1982 zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Met aanduidingen en benamingen wordt de geschiedenis zichtbaar gemaakt.

De Observant is de hoofdlocatie van de Dutch International Tangoweek op 31 mei en 1 juni 2020.

Naast het tangofestival kun je er gedurende het jaar ook terecht voor de beste jazz, latin en klassieke muziek.