Heb je de Argentijnse Tango ontdekt en wil je zelf met de dans aan de slag? Let dan op de volgende punten.

Je kunt in Nederland op meerdere plaatsen les krijgen in de Argentijnse Tango. Deze dans wijkt af van de ballroom tango zoals je die misschien ooit hebt geleerd. Het belangrijkste verschil: De Argentijnse Tango is een improvisatie dans.

De demografie van de dansers

Op dit moment dansen er in Nederland 2000 – 3000 mensen Argentijnse Tango. In de meeste regio’s in Nederland is er een overschot aan mannen. De gemiddelde leeftijd van een tangodanser in Nederland is ongeveer 55 – 80 jaar.

Kies een professionele dansschool

De Argentijnse Tango is in Nederland niet geprofessionaliseerd. Dat betekent dat de meeste dansscholen werken met ongeschoolde dansdocenten. Er bestaat voor de Argentijnse Tango geen keurmerk, branchvereniging of kwaliteitskeurmerk. Soms zijn het ballroom-scholen die de Argentijnse Tango erbij doen. Let er bij het kiezen van een dansschool dus op of er sprake is van een didaktisch programma en een vakkundige begeleiding. De herkomst van de docenten is geen garantie voor een deugdelijke leskwaliteit. Een Argentijnse nationaliteit is geen garantie voor didaktische vaardigheden.

Dansen op live muziek is zeldzaam

In Nederland kiezen de meeste dansscholen ervoor om alleen lessen te geven op de orkesten uit de jaren 30-50 van de vorige eeuw. Een select aantal scholen kiest voor een bredere opleiding. Deze muziek wordt door hen dan meestal ‘neo-tango’ of ‘non-tango’ genoemd. Dansen op livemuziek wordt door geen enkele dansschool onderwezen. Ook de meeste tango-avonden kennen alleen de oude muziek. De mogelijkheid om te dansen op professionele live muziek wordt vrijwel alleen door de Dutch International Tangoweek aangeboden.

Het lesseizoen

Het lesseizoen loopt (meestal) van Januari tot Juli en van September tot December. Daarnaast bieden sommige scholen zomercursussen, workshops of tangoweekenden aan.

Geen danspartner?

Op dit moment is het, vanwege de Coronacrisis, het makkelijkst om zelf een danspartner mee te nemen. Soms kunnen dansscholen je hiermee helpen. Hou rekening met de demografie van de dansers in Nederland.

Onze suggestie voor een dansschool

Wil je persoonlijk advies hebben over de keuze van een dansschool, gebruik dan het formulier. Geef in aan in welke regio je les wilt gaan volgen. We helpen je graag verder om een onvergetelijk ervaring te beleven aan de Argentijnse Tango.